Historia
Till Åre har turister strömmat redan sen 1100-talets pilgrimer vandrade mot S:t Olavs grav i Nidaros (nuvarande Trondheim). Den lilla kyrkan i byn färdigställdes redan under 1200-talet. Men det var under 1800-talets slut som turismen tog fart, de vanligaste resenärerna under den här tiden var luftgästerna som besökte byn och Indalsälvens dalgång för den höga och klara luftens skull. Under åren kring sekelskiftet byggdes även stora jaktvillor runt om i området och även jaktturismen tog fart. Denna utveckling gjordes möjlig tack vare järnvägen som drogs genom byn och invigdes år 1882.
En person som haft en viktig roll för Åres utveckling som skidort var ingenjören Carl Olof Rahm som redan 1903 fick idén att omvandla byn till ett idrottscentrum. Under ett besök i Davos blev han inspirerad att göra Åre till ett svenskt Davos.
Så 1910 stod Bergbanan klar och vid toppstationen byggs Fjällstugan (nuvarande Fjällgården). På planen utanför ordnas skridskoåkning, curling och utför åker man kälke eller skidor. Sedan dess har Åre utvecklats i snabb takt, främst som vintersportort och 1954 arrangerade byn för första gången Alpina VM.
Vi ska inte glömma att det var först på 1970-talet som vinterturismen gick om sommarturismen i storlek. Det var då ett nytt Åreprojekt inleddes med svenska staten som initiativtagare och finansiär – bygget av Kabinbanan som invigdes 1977. 2007 stod Åre återigen värd för de alpina VM-tävlingarna och 5-17 februari, 2019 ska Åre och Jämtland åter stå redo att organisera ett alpint VM.
I dag bor det ca 1300 personer i Åre by, i kommunen bor det ca 10 000 personer.